Mares lactants amb els ulls embenats modelen la matèria i creen formes per ser mirades. Imaginar i posar-hi paraules. Poesies, cançons, contes. Enriquir llenguatge i imatges de la lactància.

dijous, 14 de febrer del 2008

02. EQUIP NESHER/MANSMATERIA


Guido Dettoni (Milà 1945) comença el seu itinerari artístic a finals dels anys cinquanta, treballant de manera complementària la pintura i l’escultura.

A més de la recerca estètica i la feina acadèmica, iniciada a Alemanya i Àustria, des del 1969 la seva obra es caracteritza pel resultat de l’encontre entre les mans i la matèria.

Veient o sense veure-hi (amb els ulls embenats) modela la matèria mal·leable - quasi sempre la cera- i així moltes de les seves obres son a mesura de les mans, destinades a les de tots. L’escultura original a vegades és engrandida per habitar-la i ser continguts per allò que contenim a les nostres mans.

A principis dels 60 s’estableix a Barcelona i realitza les primeres obres místiques.

“…es va definint la seva pràctica de l'art i especialment la seva relació amb la terra com a element i matèria de les seves obres esculpides, excavant dins de la mateixa terra i fent-la compacta per poder extreure-les. El seu treball entorn de les formes inclou l’estímul, no tan sols del tacte, sinó també dels altres sentits que dóna lloc a les experiències sensorials.”(P. Miquel Ambròs, Monestir de Montserrat, 1964)

Al llarg de tots els anys que segueixen, resideix i practica el seu art a diferents països d’Europa i es destaquen les estades a Àfrica i Xina. En haver mantingut una relació profunda amb la terra catalana i la catalanitat, acaba tornant-hi al 1992.

Malgrat les seves intervencions artístiques i la presencia de la seva obra arreu del mon, Catalunya i Mallorca son des de aleshores el seu punt de referència.

Al 1998, a Barcelona, es constitueix la societat NESHER amb la finalitat de promoure i realitzar els seus projectes artístics. Amb la mateixa finalitat, l’any després, es funda a Roma l’Associació Cultural NESHER, al 2004 l’Associació Cultural Nesher a Portugal i al 2007 es funda a Den Haag, Països Baixos, la Fundació NESHER.

EQUIP
Eva Maria Sitges, coordinació

Gemma Sánchez, infografia
Santi Closa, fotografia i vídeo
Antoni Pons, semiologia
Neus Pineda, assessorament
Céline Jousselme, coordinació a França

Contacte
media@nesher.org
www.nesher.org